Succesvolle website door goed vooronderzoek
Een website is een verzameling van één of meerdere pagina’s met data zoals tekst, plaatjes, audio en video bestanden, die via webserver software op een computer aan het “World Wide Web” wordt aangeboden. Bezoekers die een pagina van de website opvragen via het internet netwerk, krijgen de pagina-inhoud op een browser gepresenteerd.
Voor de productie van websites kunnen diverse multimedia componenten worden gebruikt.
Het maken van een website is in de basis heel eenvoudig en kan snel worden gedaan. Maar websites kunnen ook gecompliceerde structuren hebben (krijgen) die productietijd verslinden en leiden tot hoge kosten.
Qua functionaliteit zijn websites over het algemeen te onderscheiden in:
– persoonlijke websites (informatie)
– commerciële websites (vaak bedrijven)
– overheidswebsites (informatief en interactief)
– non-profit organisatie websites (zoals verenigingen)
Websites kunnen statisch of dynamisch zijn. Het onderscheid ligt hierin dat dynamische websites enige vorm van interactiviteit kunnen bieden tussen webserver en bezoeker. Vaak is een website al dynamisch als er een formulier kan worden ingevuld, ge-upload en een reactie wordt gegeven.
De opmaak waarmee de website aan de browser wordt aangeboden is over het algemeen de HTML.
Statische websites worden alleen in HTML op de webserver geplaatst. De informatie wordt dus in feite 1 op 1 aan de bezoeker doorgeven. Dit werkt snel en efficient. Productie tijd en kosten zijn laag. Het aanpassen van de website vraagt echter wel enige kennis van zaken.
Dynamische websites presenteren ook HTML aan de bezoeker, echter dit wordt eerst op de webserver gecompileerd door een programma a.h.v. gegevens van onder meer de bezoeker. Dynamische websites kunnen zo worden opgezet dat het onderhoud voor de eigenaar wordt vereenvoudigd, bijv: d.m.v. “Content Management” waarbij de inhoud van de website buiten de HTML code om via een webbrowser kan worden geregeld.
Dynamische website zijn meestal gekoppeld aan een database.
De softwarekeuze voor de ontwikkeling van dynamische websites wordt bepaald door de het type webserver (unix, linux, windows), de multimedia componenten en de wensen van de opdrachtgever. Te onderscheiden zijn PHP, Java, ASP en Coldfusion.